Aquaman Crystal,

Aquaman Crystal,Scufundatorii si inotatorii de peste tot din lume ar trebuie  sa sara in sus de bucurie. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Danemarca de Sud, in colaborare cu Universitatea Sydney din Australia au dezvoltat un cristal care absoarbe oxigenul pe care l-au numit  Aquaman Crystal. Materialul acesta este de asemenea capabil sa adune si sa stocheze oxigen in concentratii suficient de mari. Oxigenul este mai apoi eliberat atunci cand este nevoie-permitand oamenilor sa respire sub apa.

In jur de 10 litri de granule de acest gen de cristal sunt capabili sa traga tot oxigenul dintr-o camera. „Acest lucru ar putea fi valoros pentru pacientii cu probleme la plamani care in ziua de azi trebuie sa poarte dupa ei rezervoare mari de oxigen. Insa de asemenea scufundatorii vor putea intr-o buna zi sa isi lase buteliile de oxigen acasa si in schimb sa isi traga oxigenul de care au nevoie din acest material de vreme ce filtreaza si concentreaza oxigenul din aerul din imprejurime sau din apa. Cateva graunte contin suficient oxigen pentru o singura suflare si, de vreme ce materailul poate absorbi oxigenul din apa din jurul scufundatorului si sa il asigure cu acesta, cel din apa nu va trebui sa aiba la el decat aceste mici granule”.

Cristalele contin de cateva ori mai mult oxigen decat o butelie obisnuita de oxigen. „Un aspect important al acestui nou material este acela ca nu reactioneaza ireversibil cu oxigenul-cu toate ca absoarbe oxigenul intr-un proces asa numit chemosorbtie selectiva. Materialul este atat un senzor, cat si un recipient pentru oxigen-il putem folosi pentru a atrage, stoca si transporta oxigen-ca o hemoglobina artificiala solida. Este de asemenea interesant faptul ca materailul poate absorbi si elibera oxigen de mai multe ori fara a-si pierde calitatile. Este ca si cum ai inmuia un burete in apa, ai stoarce apa din ele si ai repeta procesul iarasi si iarasi”, a adaugat omul de stiinta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *