comunicarea

comunicarea

]Limbajul este un mijloc de comunicare inteles in cadrul unei natiuni. Oamenii apartinand aceleiasi tari vorbesc aceeasi limba, insa putem observa ca numai 30% din ceea ce comunicam tine de cuvintele folosite. Acest lucru se datoreaza existentei  mai multor forme de limbaj. Intre aceste forme de limbaj putem enumera limbajul paraverbal si limbajul nonverbal.

Ce este limbajul paraverbal ?

Limbajul paraverbal este o caracteristica a comunicarii care tine de caracteristicile si la calitatile vocii. In functie de volumul, ritmul vorbirii sau de pauzele in vorbire sau de intonatie, dictie sau de accent putem intelege un mesaj in diferite moduri.

Ce este limbajul nonverbal ?

Limbajul nonverbal este limbajul care tine de modul nostru de comportare, de gesturi si de mimica. Exista numeroase carti care descriu semnificatia diverselor gesturi sau a comportamentelor diferite.

Motive de a nu interpreta un om dupa limbajul paraverbal sau nonverbal

Nu intotdeauna, insa, putem interpreta o persoana dupa limbajul sau paraverbal sau nonverbal. Acest lucru se datoreaza complexitatii oamenilor, a faptului ca acestia pot avea stari diferite in functie de oboseala, factori de stress sau alte cause.Limbajul paraverbal si cel nonverbal ne pot indruma uneori in intelegerea persoanelor din jurul nostru, insa nu reprezinta un argument  destul de solid pentru a ne face o parere in legatura cu personalitatea oamenilor pe care ii intalim.

Oamenii sunt diferiti si reactioneaza in mod diferit la factori din mediul inconjurator diferiti. Pentru unele persoane anumite atitudini si gesturi inseamna un anumit tip de comportare, in vreeme ce pentru alte persoane poate insemna cu totul altceva. Faptul de a interpreta o persoana dupa limbajul sau paraverbal sau nonverbal este  asemanator cu a asculta o melodie. Fiecare om poate intelege o melodie dupa stilul sau propriu de perceptie.

Toate formele de limbaj, verbal, paraverbal si nonverbal sunt niste mijloace de comunicare, iar comunicarea trebuie interpretata cu grija pentru a nu duce  la problem de inteles.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *