Cand esti suparat dintr-un motiv sau altul lumea te intreaba mirata ce e cu tine ca si cand nu ar mai fi intalnit in aceasta lume un om cu o asemenea stare. Unii iti spun ca nu merita sa iti petreci timpul asa, altii ca va trece, incurajari doar doar nu ai sa plangi si ai sa vezi lucrurile altfel. Nu, mai bine ar fi sa plangi. Plangi cat poti, descarca-te si apoi mergi mai departe. Ofera-ti o clipa in care sa realizezi cat de important esti tu si ce ti se intampla. Plangi caci plansul face bine. Si asta este parerea cercetatorilor.

De ce este plansul benefic

Cercetatorii spun ca in momentul in care plangem stimulam sistemul nervos parasimpatic. Da, suna a simpatic deci pare a fi ceva de bine nu-i asa? Se refera de fapt la relaxare mintii si nu numai, la o stare generala definita de relaxare. Ai patit si tu sa iti dai seama ca dupa ce ai plans parca nu mai ai aceeasi stare, parca esti neutra, inerta sau departe de o problema? Pentru ca vrand nevrand te relaxezi.

Mai mult decat atat, in timp ce plangem se secreta substante si hormoni precum opioidele si oxitocina, ceea ce va face sa se creeze o stare de bine, de placere si o reducere considerabila a stresului. Din nou aceeasi poveste, plansul te face sa te simti bine. Asta nu inseamna ca ar trebui sa te fortezi sa plangi doar doar vei avea o stare mai buna. Specialistii spun ca planul este benefic si pentru ca starneste reactii fata de cei din jur, de unde si incurajarile si compasiunea care putin cate putin fac pe cel sau cea care varsa lacrimi amare sa isi recapete din curajul propriu, din increderea fata de sine.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *