Cu toate ca oamenii de stiinta din domeniul social sustin ca rasa este un concept cultural, geneticienii sustin ca este posibil ca rasele sa se diferentieze din cauza unor caracteristici genetice. De cele mai multe ori, acest lucru devine o adevarat problema pentru oameni: caracteristicile rasiale sunt reale, dar de cele mai multe ori nu se suprapun intotdeauna cu caracteristicile culturale de rasa. Inutil sa mai spunem, oamenii de stiinta inca incearca sa explice o buna parte dintre aceste caracteristici care tin mai mult de adaptarea la conditiile geografice actuale.
Forma epicantusului
Epicantusul reprezinta pliul ochiului, asa numita cuta mongolida, care se intinde de la baza nasului pana spre capatul medial al pleoapei superioare. In general, aceasta forma a ochiului este caracteristica popoarelor din asia de Est, Centrala si de Sud- Est, ca forma de protejare impotriva musonului sau a conditiilor mediului inconjurator ostil din Mongolia. Forma pliului ochiului reprezinta protectie impotriva prafului care se ridica din cauza vantului, sau ca forma de protectie in zonele in care Soarele reflecta lumina de pe suprafetele luminoase – cum ar fi zapada.
Parul roscat
Parul roscat reprezinta o mutatie, intalnita cel mai adesea in popoarele germane si celtice din Scotia si Irlanda. Aceasta mutatie se datoreaza pigmentarii din pielea umana care este cauzata de doua forme de melanina- eumelanina- un polimer de culoare inchisa, responsabil pentru culoarea mai inchisa a parului sau a tenului, si pheomelanina- care da nuanta rozalie a buzelor, de exemplu. Asadar, un nivel mai ridicat de pheomelanina da nastere unui ten mai palid, par roscat si pistrui. Avantajul evolutiv al acestei adaptari a permis oamenilor de la latitudini nordice si din tari ploioase de a absorbi mai multa vitamina D, iar dezavantajul consta in faptul ca persoanele roscate sunt mai predispuse la arsuri solare si cancer de piele.
Piele alba
Pielea alba este asociata cu europenii, dar este o raritate genetica. Oamenii de stiinta sunt de parere ca populatiile de europeni antici au dezvoltat aceasta caracteristica dupa ce au parasit Africa, acum 40.000 de ani in urma, fiind o adaptare, ajutand oamenii sa absoarba mai multa vitamina D la latitudini nordice, unde se inregistreaza raze UV mai slabe decat la tropice.
Pielea neagra
Primii oameni ai lumii aveau pielea mai inchisa la culoare, reprezentand o forma de protectie impotriva Soarelui. Din cauza faptului ca traiesc la tropice- oamenii cu pielea inchisa la culoare – organismul s-a adaptat la conditiile locale in ideea de a evita arsurile solare, protejand pielea in fata Soarelui. De asemenea, pielea neagra protejeaza oamenii impotriva infectiilor fungice in regiunile climatice umede.