Atunci cand vine vorba despre a defini timpul nu pare cine stie ce sarcina: totul tine de ore si minute, si de trecerea unei zile la cealalta. Insa natura fundamentala a timpului ramane inca un mister pentru majoritatea dintre noi, asa cum ni se dezvaluie in cadrul tuturor capriciilor si ambiguitatilor ce ni se prezinta pe tot parcursul unei zile aparent normale.

Dilatarea timpului

Fizicienii considera timpul ca pe o dimensiune fundamentala a universului nostru, insa presupunerea ca timpul nu este doar o curgere lineara a fost cu siguranta inaintata de teoria relativitatii lui Einstein. Timpul, odata considerat simplu si absolut, este de fapt influentat de viteza si gravitate.

Te-ai intrebat vreodata de ce telefonul tau stie cand tocmai ai evitat un viraj pe care trebui sa il faci si acum te indeamna sa faci o intoarcere? Sistemul de pozitionare globala(GPS) din telefonul tau este legat de o retea de 24 de sateliti care poarta fiecare care un ceas atomic precis. Comparativ cu ceasurile de pe pamant, acesti sateliti pierd cate sapte microsecunde pe zi pentru ca se afla in cadrul unui flux de timp mai lent. Fara o compensatie usoara, chiar si aceasta pierdere aparent nesemnificativa de timp s-ar acumula cu rapiditate, ceea ce duce la erori mai mari de sase mile pe zi.

Sistemele GPS sunt capabile sa faca aceste ajustari constante la minut deoarece acceleratia incetineste timpul, si cu cat sunt mai rapide unele miscari, cu atat mai usor trece timpul. Fizicienii numesc un asemenea efect „dilatarea timpului”. Sub influenta acestui efect, un calator in spatiu s-ar putea intoarce pe Pamant dupa 20 de ani de calatorie pentru a se regasi la sute de ani in viitor. Pentru a putea duce dilatarea timpului la extrem, in timp ce ne vom apropia de viteza luminii, este posibil ca timpul sa se termine si ca imortalitatea sa inceapa.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *