Dansul este o forma de arta, exprimata prin miscari ale corpului, reprezentand totodata probabil una din cele mai vechi forme de recree a omului.

Dansurile pot fi impartite intr-o serie de categorii, variind de la cele clasice, precum vals, tango sau polka, pana la cele contemporane, precum breakdance sau twerking, acestea avandu-si originea in cultura afro-americana a Statele Unite, in timp ce primele tipuri mentionate sunt de origine europeana sau sud-americana, avand o lunga traditie in majoritatea tarilor din lume, fiind considerate dansuri de societate.

Cu timpul, dansurile clasice au inceput sa fie practicate tot mai rar, ca urmare a dezvoltarii muzicii rock’n’roll in anii 1950, moment cand a aparut dansul twist, popularizat de cantaretul american Chubby Checker.

Probabil cel mai cunoscut tip de dans este cel aparut in anii 1970, ca urmare a invaziei disco, acesta constand in miscari in special al mainilor – un exemplu celebru este reprezentat de coregrafia melodiei „YMCA”de la Village Men, in care cu ajutorul membrelor superioare, se incearca reprezentarea celor patru litere din titlu.

In decada anilor 1980, Michael Jackson a inventat dansul ce avea sa fie asociat cu el toata viata, moonwalk, acesta prezentandu-l pentru prima data in cadrul galei Motown 25.

moonwalk

Anii 1990 au cunoscut doua „invazii” ale unor tipuri diferite de dansuri: la inceputul anilor 1990 devenise foarte populare coregrafia din piesa „Vogue” a Madonnei, in timp ce la mijlocul decadei, in urma succesului fulminant al muzicii eurodance, a aparut un tip de dans ce inca mai este considerat popular la petreceri – „Macarena”.

macarena

Anii 2000 sunt reprezentati de catre tipuri de muzica urbana, precum rap, r&b si hip hop, ca urmare a popularitatii acestora in clasamentele muzicale, precum the dougie, twerking (desi dansul exista inca din anii 1990), precum si breakdance-ul, care si-a avut originea in cultura urbana stradala, spre deosebire de celelalte exemple mentionate, care devenisera populare in urma prezentarii lor in videoclipurile variatilor artisti – se merita mentionat totusi, ca miscarile care au dus la formarea acestui stil de dans isi au originea in anii 1960/1970, fiind inspirate de coregrafia muzicianului James Brown.

In cultura „underground” a marilor orase, cel mai popular dans este cel specific tipurilor de muzica dubstep si drum’n’bass, fiind initial genuri anti-mainstream.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *